Metamorfoza kuchni

Kuchnia 10,7 m2

Data realizacji: czerwiec 2017

Miejsce: Piekary Śląskie

 

Przedmiotem metamorfozy była kuchnia w domu młodego małżeństwa. Dotychczasowa zabudowa po poprzednich właścicielach spełniała wszystkie niezbędne funkcje, ale nie odpowiadała gustom ani potrzebom nowych mieszkańców.

Niewielki rozmiar pomieszczenia stanowił nie lada wyzwanie. W tym domu kuchnia jest pomieszczeniem przejściowym, z którego prowadzi wyjście do ogrodu, do łazienki, a także schody na piętro. Na każdej ścianie zatem znajdują się drzwi, okna lub schody. Do dyspozycji pozostały krótkie odcinki ścian o maksymalnej długości 200 cm. Mimo to, kuchnia po metamorfozie zawiera wszystko, czego potrzebowali inwestorzy.

Remont objął całe pomieszczenie. Zerwana została stara boazeria ze ścian, odkryte powierzchnie zabezpieczono przed wilgocią, wygładzono i pomalowano na biały kolor, który optycznie powiększył i rozjaśnił niewielką przestrzeń. Na podłodze położono nowy gres imitujący polerowany beton. Zastosowany duży format płytek oraz połyskująca powierzchnia odbijająca światło pomagają osiągnąć efekt większego pomieszczenia.

Sporą część kuchni zajmują strome schody na piętro. Ponieważ nie było możliwości ich wymiany, w myśl „jeśli nie możesz czegoś zasłonić, wyeksponuj to”, wraz z inwestorami postanowiliśmy, aby stanowiły integralną część wnętrza. Po metamorfozie schody pasują stylistycznie do reszty pomieszczenia, choć same nie uległy żadnym zmianom. To ich kolorystyka i forma stały się dla mnie inspiracją w projekcie kuchni.

Życzeniem inwestorów było stworzenie kuchni białej, jasnej i wygodnej w użytkowaniu w stylu nowoczesnym, ale nie minimalistycznym. Osiągnęliśmy to łącząc fronty z prostą ramą z bardzo modnym przeciągnięciem blatu na ścianę nad nim. Kolor orzecha odpowiada podłogom w reszcie domu, a także pasuje do zastanych stopni schodów i widocznych pozostałości boazerii na piętrze. Dzięki podobnej temperaturze i tonacji barw trzy różne rodzaje drewna nie gryzą się ze sobą. Aranżację dopełniają sprzęty agd, półki i osprzęt elektryczny w kolorze czarnym. Gniazdka zostały zamontowane bezpośrednio w blacie, a kiedy nie są używane – po prostu chowają się.

Funkcjonalnie nowa kuchnia wiele zyskała. Gotowanie w rogu niestety nie sprawdzało się, dlatego płyta indukcyjna została przeniesiona na środek zabudowy i jest teraz do niej wygodny dostęp. Rura wyciągowa jest poprowadzona w górnej części szafek, które zawieszone są pod samym sufitem, a więc zajmuje ich najmniej wykorzystywaną część i pozostaje niewidoczna. Zabudowa pomieściła również małą zmywarkę o wymiarze 45 cm, na którą poprzednio nie było miejsca. Miejsce stolika śniadaniowego zajęła wysoka, ale płytka zabudowa z wbudowaną mikrofalówką oraz miejscem na ekspres do kawy. Chociaż zrezygnowaliśmy z części szafek wiszących na rzecz estetycznych półek na przyprawy, w kuchni jest dużo więcej miejsca do przechowywania.

 

Sesja zdjęciowa: listopad 2017

Fotograf: Paweł Szubring

 

SZU_8768
Ten sam materiał na blatach i ścianach to dobry sposób na nadanie kuchni wyrazistego charakteru
DSCN7831
PRZED: Kuchnia była ciemna, staromodna i nie spełniała oczekiwań inwestorów
SZU_8735
PO: Kuchnia wygląda jasno i świeżo
DSCN7832
PRZED: Płyta elektryczna umieszczona w kącie nie zapewniała komfortowego gotowania. Brakowało także piekarnika. Szafki wiszące skomponowane były chaotycznie i źle wyglądały wciśnięte pod schody.
BezNazwy_Panorama1
PO: Kuchnia zawiera wszystkie potrzebne sprzęty: płytę indukcyjną, piekarnik, zlew oraz zmywarkę. Półki na przyprawy pasują do ramy schodów i dodają zabudowie lekkości.
DSCN7833
PRZED: Naprzeciwko zabudowy kuchennej znajdował się niewielki stolik śniadaniowy, który służył jako dodatkowe miejsce do odkładania rzeczy. Mieszkańcy domu korzystają ze stołu jadalnianego w pomieszczeniu tuż obok, a więc stolik był zbędny i zajmował cenną przestrzeń.
SZU_8749
PO:  W miejscu stolika śniadaniowego stanęła płytka zabudowa, która zapewniła dużo miejsca do przechowywania.
SZU_8763
Wcięcie w zabudowie pozwala na postawienie dowolnego ekspresu do kawy i urozmaica wygląd kuchni.
SZU_8780
Gniazdka chowane w blacie
SZU_8786
Gniazdka wysuwane z blatu – zajmują mało miejsca

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Create a website or blog at WordPress.com Autor motywu: Anders Noren.

Up ↑

%d blogerów lubi to: