SPA w domu

Projekt powstał z inspiracji naturą. Chciałam stworzyć komfortową łazienkę o klimacie salonu kąpielowego, z nawiązaniem do elementów spa. Zależało mi na estetyce, która wycisza i relaksuje, jest jasna i łagodna dla oka. W łazience znajdują się dwa duże okna, które wpuszczają wiele światła do wnętrza. Dzięki takiemu rozświetleniu nawet ciemna podłoga nie przytłoczyła wnętrza, zamiast tego nadaje kontrastu i podkreśla biel ścian.

Agnieszka Rozmysłowicz projekt na konkurs 1

W łazience zaplanowałam dwie strefy – sfrefę kąpieli, w której znajduje się prysznic walk-in oraz wolnostojąca wanna oraz strefę toalety obejmującą wc, bidet, dwie umywalki i toaletkę. Podłoga w całym pomieszczeniu jest jednolita – użyłam ciemnoszarego gresu z kolekcji Tigua, ale odrębność stref jest zaznaczona architektonicznie. W tym celu zaprojektowałam „baldachim” z desek, który prowadzony jest od prysznica po suficie aż przechodzi na ścianę za wanną. Cała strefa prysznica wyłożona jest deskami z drewna teakowego, odpornego na działanie wody. Użycie naturalnego drewna było kluczowe w realizacji koncepcji klimatu spa. W tej strefie również obniżyłam sufit, aby uzyskać bardziej przytulny klimat – dzięki temu część bez obniżonego sufitu wydaje się jeszcze wyższa i jaśniejsza, nabiera dodatkowego oddechu, podczas gdy obniżona część wydaje się bardziej nastrojowa.

Agnieszka Rozmysłowicz projekt na konkurs 2

Wspólnym mianownikiem obu stref są płytki z kolekcji Paradyż Laterizio, które nasuwają mi skojarzenie z lasem tropikalnym przedstawionym w malarski sposób. Szczególnie taki efekt można uzyskać układając płytki pionowo i tworząc przejścia pomiędzy wariantami A B i C. Płytki są bardzo dekoracyjne, dlatego zastosowałam je w miejscach, w których są w stanie pokazać swoje piękno na dużej powierzchni. Ściana nad zabudową toalety została dodatkowo podświetlona oświetleniem punktowym.

Agnieszka Rozmysłowicz projekt na konkurs 3

Zastosowałam podwyższone (240cm) drzwi wejściowe do łazienki, aby estetycznie oddzielić od siebie dwie różne okładziny ścienne – drewno i płytki. Dzięki temu oba wykończenia mają wyraźne granice.

Łagodny charakter łazienki podkreślają obłe formy sanitariatów, okrągłe lampy, lustra i postumenty pod umywalkami. Zostały również zaprojektowane w fornirze, ponieważ inspirowane są drewnianymi beczkami. Obok drewna i wyrazistych płytek, są elementem charakteryzującym tę aranżację.

Cała armatura jest w kolorze czarnym, nawiązującym do stolarki okiennej i żeliwnych grzejników. Również przycisk do wc i akcesoria łazienkowe są czarne. Podłoga także jest ciemna. Dodaje to łazience ciekawego kontrastu i odpowiada naturalnemu klimatowi, w którym nie ma miejsca na błyszczące, chromowane wykończenia.

Efekt całkowicie odpowiada moim założeniom – choć pomieszczenie jest bardzo przestronne i duża część ścian została pozostawiona w bieli, miejsce jest ciepłe i przytulne, a więc sprzyja relaksowi.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Create a website or blog at WordPress.com Autor motywu: Anders Noren.

Up ↑